Standarden för nästa generations trådlös kommunikation under samlingsnamnet 5G slutfördes nyligen, och på svensk mark ska Ericsson och Telia dra igång pilotprojekt redan i år. Pilotprojekten världen runt handlar i många fall om förbättrad 4G eller 5G över traditionella frekvensband, men nu har Qualcomm demonstrerat radioantenner som använder nästa generations radioteknik mmWave.

Tidigare generationer av mobila radionät har använt sig av frekvensband för radio som spänner allt från 700 MHz upp till 3 600 MHz. Det som kännetecknar de lägre frekvensbanden är att de kan täcka en stor yta, men med sämre bandbredd och högre latens som avkall. Om du vill fördjupa dig i allt vad 5G innefattar kan du med fördel läsa vår djuplodande genomgång.

5G – när, vad och hur?

En del av det som är äkta nästa generations 5G-nätverk är något som kallas mmWave, radiovågor på lägre nivå som arbetar i betydligt högre frekvensband än vad som används i dagens mobila nätverk. Fördelen med dessa är att de kan nå högre hastigheter, exempelvis upp till 10 gigabit per sekund i nedladdningshastighet, men också latenstider så korta som 1-2 millisekunder.

Tekniska lösningar för mmWave har hittills varit begränsade till testmiljöer, men nu har Qualcomm demonstrerat radioantenner som är utformade för att sitta i mobiltelefoner. Företaget har sedan tidigare mobila modem för 5G-nätverk, och nu när radioantennerna finns på plats kan mobiltelefoner börja anamma tekniken så fort som telekomoperatörerna drar igång 5G-nätverk på bred front.

I USA har ett flertal operatörer dragit igång pilotprojekt för 5G och telefontillverkaren Oneplus har redan aviserat att nästa års telefonmodeller ska komma i varianter med stöd för 5G. Om detta innefattar mmWave-baserad 5G eller mer traditionell radioteknik framgår inte ur detta.

För svenska marknaden ska Post och Telestyrelsen (PTS) hålla en auktion om frekvensbandet 700 MHz senare i höst. Vinnarna av denna auktion kommer kunna bygga ut 5G-nätverk även i detta frekvensutrymme, men det gäller alltså inte mmWave-tekniken. Kommersiella 5G-nätverk väntas dra igång under 2021.