Med grafikkretsen Fiji blev AMD först med att introducera HBM-minne, något som gjorde det möjligt att krympa kretskort rejält. Detta mynnade ut i grafikkortet Radeon R9 Nano, som likt R9 Fury X huserade fullskaliga Fiji men med lägre klockfrekvenser och en kylare anpassad för formfaktorn Mini ITX, vilket gjorde att AMD kunde leverera rekordhög prestanda i ett kompakt format.

Sedan AMD lanserade Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56 har många sett fram emot en uppföljare till R9 Nano, något partnertillverkaren Powercolor levererar under Computex 2018. Modellen heter Radeon RX Vega 56 Nano Edition och som namnet avslöjar bygger denna kring den nedskalade varianten av Vega 10.

Själva kretskortet är lika långt som för ursprungliga Radeon R9 Nano, det vill säga strax över 15 centimeter. Enligt Powercolor har de arbetat länge på att få till kyllösningen för RX Vega 56 Nano Edition och tvingades till slut ta till en något större kylare som sticker ut över själva kretskortet.

Själva kylaren består av en ångkammare i koppar som ligger mot grafikkretsen och en tillhörande aluminiumkylfläns. Detta kyls av en ensam 90-millimetersfläkt som blåser rakt ned mot kretskortet och en rejäl platta som ligger mot värmealstrande komponenter som spänningsdelar.

Specifikationsmässigt följer Powercolors krympta variant AMD:s referensvärden, vilket innebär 3 584 streamprocessorer i 1 156 MHz med turbofrekvens på upp till 1 471 MHz. Detta flankeras av 8 GB HBM2 i 800 MHz (1 600 MHz effektivt) över en 2 048-bitars minnesbuss, för en bandbredd om 410 GB/s.

► Läs alla artiklar från #computex-2018

Powercolor Radeon RX Vega 56 Nano Edition lanseras skarpt idag och är utan ett officiellt riktpris, men ska enligt bolagets representant säljas hos den amerikanska återförsäljaren Newegg för 499 USD. Detta är samma som AMD:s officiella rekommenderade pris för Radeon RX Vega 56.