Under 2014 ogiltigförklarade EU-domstolen det så kallade datalagringsdirektivet, vilket innebar att operatörer fick spara information såsom SMS, e-post och IP-adresser om sina kunder. Detta fortsatte dock i Sverige, något som operatören Tele2 motsatte sig och överklagade till Kammarrätten som även de underkände direktivet.

Nu rapporterar Sydsvenskan (betalvägg) att regeringen trots underkännandet vill fortsätta med att tvinga operatörer att lagra information såsom SMS och mobilsamtal. Enligt justitieminister Morgan Johansson är det ett av polisens mest effektiva redskap för att bekämpa grov brottslighet och terrorism, och bör därför finnas kvar även framöver.

Johansson menar också att EU-domstolens beslut är verklighetsfrånvänt, då de föreslår en slags riktad lagring mot vissa personer. Enligt honom tar detta bort hela poängen med datalagringen i brottsbekämpningssyfte, då polisen ofta behöver få information om personer som de tidigare inte haft några misstankar om.

De uppgifter som ska sparas är de som anses vara mest värdefulla, bland annat var en mobiltelefon befunnit sig och vilka samtal som ringts ifrån och tagits emot av enheten. Information om plats ska sparas i två månader, medan det senare ska lagras i sex månader. Operatörernas lagringsskyldighet föreslås också vara generell, vilket innebär att den omfattar samtliga kunder.

Förslaget har gått igenom ett stort antal instanser och har nu skickats till regering och riksdag, som ska ta ett beslut i frågan. Det är ännu oklart när de nya reglerna är tänkta att träda i kraft.