Det är nu inte långt kvar till generation två av arkitekturen Zen når marknaden. Den 19 april lanseras Zen+, som tar klivet till 12 nanometer för högre klockfrekvenser och förbättrad energieffektivitet. Därtill begåvas arkitekturen med lägre latenser för cacheminnet och en förbättrad minneskontroller.

Att ta fram nya arkitekturer för såväl processorer som grafikkort är ett mödosamt jobb, som tar hundratals och ibland tusentals ingenjörer tre till fem år att förverkliga. I början av året avslöjade AMD att designen för Zen 2 är färdigställd och att dess efterträdare, Zen 3, håller schemat för en lansering år 2020.

Arkitektur

Tillverkningsteknik

Lansering

Zen

14 nanometer

Mars 2017

Zen+

12 nanometer

April 2018

Zen 2

7 nanometer

2019

Zen 3

7 nanometer+

2020

Zen 5

?

2021(?)

I ett videoklipp har AMD en egen tillbakablick på det gångna året med Zen, som blev företagets återkomst som seriös konkurrent till Intel. Under samtalet avslöjar AMD:s chefsarkitekt för Zen, Mike Clark, att arbetet med Zen 5 redan är igång. Utöver det interna kodnamnet framgår inga ytterligare detaljer, som lanseringsår eller tillverkningsteknik.

Medan Zen+ i stort är en uppfräschning blir Zen 2 första gången AMD gör riktiga ingrepp i själva arkitekturen, där stöd för nya funktioner, bättre prestanda vid en given klockfrekvens (IPC) och energieffektivitet är att vänta. Arkitekturen tar också steget till 7 nanometer, något som väntas bidra till högre klockfrekvenser. Därtill blir Zen 2 från AMD först med inbyggda åtgärder för säkerhetshålet Spectre.

Efter Zen 2 kommer som tidigare känt Zen 3, som ska tillverkas på en förbättrad 7-nanometersteknik och få arkitektoniska förbättringar. Huruvida det blir en Zen 4 eller om AMD går direkt från Zen 3 till Zen 5 är ännu inte känt, men det är möjligt att AMD likt många andra företag hoppar över siffran 4 som betyder otur i Kina.