Ett hett ämne under årets upplaga av Game Developers Conference är strålspårning (eng. ray tracing). Bland annat introducerade Nvidia sin teknik RTX som via hårdvaruaccelererad ray tracing ska ge mer realistisk grafik i spel. Även Microsoft introducerade DirectX Raytracing, som är en påbyggnad till DirectX 12 och ska fungera på nuvarande hårdvara.

Under konferensen visar även Futuremark, som utvecklar prestandatestet 3D Mark, en teknikdemo som använder sig av DirectX Raytracing. Företaget bekräftar även att stöd för tekniken kommer implementeras i en kommande version av 3D Mark.

Ray tracing har enligt dem stor påverkan på den grafiska kvaliteten, och kan användas för att rendera realistiska ljus- och skuggeffekter i realtid. Tekniken har funnits under en längre tid, men Futuremark menar att det är först med nuvarande grafikhårdvara som det finns tillräckligt med beräkningskraft för att använda den.

När stöd för DirectX Raytracing implementeras i 3D Mark är ännu inte känt, men företaget planerar att släppa en ny version med detta mot slutet av året.