Sedan information om säkerhetshålen Spectre och Meltdown uppdagades tidigare under året har Intel och andra processortillverkare arbetat med att ta fram uppdateringar för dessa. Både Intel och AMD har också tidigare meddelat att företagens kommande processorer får inbyggda åtgärder för säkerhetshålen.

I ett inlägg på företagets webbplats berättar nu Intels VD Brian Krzanich mer om vilka åtgärder de tar för att mildra problemen. Förutom fortsatta åtgärder på mjukvarunivå för Spectre variant 1 gör de i kommande processorer ändringar på kiselnivå, som ska skydda mot Spectre variant 2 och Meltdown.

Krzanich berättar att detta görs genom en form av partitionering, med ett extra skyddande lager som ska göra det svårare för en tredje part att få tillgång till information med hjälp av Spectre. De hårdvarubaserade ändringarna introduceras med nästa generations Xeon-processorer med kodnamnet Cascade Lake och därefter i nya modeller för vanliga användare, som släpps under årets andra hälft.

Intel meddelar också att de nu har släppt mikrokodsuppdateringar för samtliga modeller som släppts under de senaste fem åren, och som också påverkas av Spectre och Meltdown. Det är ännu okänt vilka modeller för konsumenter som blir först med de nya hårdvarubaserade åtgärderna, men det tros handla om kommande Ice Lake-familjen.