Lagring för datorer har utvecklats mycket de senaste åren, där mekanisk lagring i allt större utsträckning börjat ersättas av flashbaserad sådan. En av de aktörer som arbetar med att utveckla tekniker för detta är Intel, som har 3D Xpoint vilken kombinerar hög överföringshastighet med låg latens.

I en intervju med PC World berättar Rob Crooke, chef för Intels utveckling av icke-flyktig lagring (eng. non-volatile memory), att företaget förutspår att mekaniska hårddiskar kommer försvinna i framtiden. Dessa ska istället helt och hållet ersättas av SSD-enheter och lagring i molnet.

Crooke berättar att Intel tänker sig att datorernas enda lokala lagring är en Optane-enhet som fungerar som en typ av cacheminne, med den information som används oftast. Resten av datan ska lagras på flashbaserade enheter i molnet, och med anslutning över 5G uppges detta ge ungefär samma prestanda som en SATA-baserad hårddisk.

En av fördelarna som nämns med detta är att det skulle underlätta migrering till nya plattformar, där användaren kan logga in på en ny enhet och ladda ned all sin data från molnet. Detta är dock ännu i ett konceptstadium och kräver bland annat utrullning av 5G-nätverk på bred front, vilket väntas ske tidigast år 2020.