Intresset för kryptovalutor har ökat rejält de senaste åren, vilket bland annat har resulterat i brist på grafikkort, som ofta används för brytning av valutorna. Kryptovalutorna skiljer sig främst från traditionella sådana genom att transaktionerna kan ske anonymt, utan inblandning från myndigheter och banker.

Nu meddelar SVT att Skatteverket utformar metoder för att kunna koppla ihop transaktioner med personerna bakom, och på så sätt förhindra penningtvätt och affärer mellan kriminella. Siktet är inställt på den relativt etablerade valutatypen Bitcoin och till skillnad från polisen behöver myndigheten inga brottsmisstankar för att begära nödvändiga uppgifter från banker och telefonbolag.

I vår mer offensiva verksamhet finns nu ett antal exempel på att vi lyckats identifiera de som använt Bitcoin. Att spåra transaktionerna är lätt, att spåra personerna är lite svårare men vi har långtgående möjligheter att efterforska sådan information.

David Särnqvist är skatteverkets ansvarige för arbete med kryptovalutor och berättar att de metoder som tillämpats givit resultat, men vad dessa innebär kan han av sekretesskäl inte avslöja. Av de genomförda undersökningarna har endast en liten andel inneburit konsekvenser för inblandade parter, men myndigheten tror att statistiken kommer förbättras med förfinade metoder.