Den kanadensiska utvecklaren Bioware är kanske mest känd för spelserier som Knights of the Old Republic, Dragon Age och Mass Effect. Bolaget har dock hamnat i trubbel efter lanseringen av senaste Mass Effect: Andromeda, där försäljningssiffror och betyg inte levde upp till utgivaren EA:s förhoppningar.

Idag arbetar utvecklaren på en helt ny spelserie, vid namnet Anthem. Denna väntas gå upp emot speltitlar som Destiny, där spelare slåss tillsammans mot datorn i en MMO-liknande onlinevärld. Nu rapporterar Kotaku att Anthem kan komma att försenas till 2019.

Källor nära till utvecklaren hävdar att det första angivna lanseringsfönstret under 2018 inte var realistiskt till att börja med. Istället väntas Bioware skjuta på lanseringen så långt som möjligt, vilket delvis tillskrivs svårigheter att utveckla med den svenskbyggda spelmotorn Frostbite.

Därutöver oroas bolaget över kontroverserna kring mikrotransaktionerna i bland annat Star Wars: Battlefront II, vilket gjort att planerna för utförandet av mikrotransaktioner i Anthem fortfarande hänger i luften.

Bioware har sedan tidigare fått stänga flera studior efter bland annat nedlagda titlar och nu senast Mass Effect: Andromeda som inte levde upp till förväntningarna. Källorna hävdar därför att Bioware känner en stark press inför lanseringen av Anthem, då företagets framtid upplevs hänga på det.

I dagsläget leder huvudstudion Bioware Edmonton arbetet med Anthem, och de får även hjälp av Bioware Austin. Onlinespelet Star Wars: The Old Republic och nästa Dragon Age uppges enbart ha mindre skalteam som arbetar på dem, då hela bolaget fokuserar på Anthem. Nyligen togs även tidigare Mass Effect-producenten Casey Hudson in som överhuvud hos utvecklaren igen, efter att ha lämnat bolaget 2014.

Utvecklingen av Anthem sägs ha påbörjats 2012, men det var inte förrän tidigt 2017 som den fullskaliga produktionen drog igång. Enligt Kotakus källor ska Anthem släppas till PC/Windows, Playstation 4 och Xbox One senast mars 2019 för att inte missa EA:s kvartalsrapport.