Kort efter att information om säkerhetshålen Spectre och Meltdown presenterats talades det mycket om huruvida uppdateringarna för dessa skulle påverka prestandan. Microsoft presenterade nyligen resultatet av företagets egna tester, vilka visade på att äldre hårdvara påverkas mest.

Nu har även Intel gjort tester med flera av företagets processorer. De modeller som använts är Core i7-8700K, Core i7-8650U, Core i7-7920HQ samt Core i7-6700K, som testats i Sysmark 2014 SE, PCMark 10, 3DMark och WebXRT 2015.

Det största prestandatappet uppmättes i Sysmark 2014, med försämrad prestanda på upp till 21 procent. Detta var med Core i7-6700K, dock när denna användes tillsammans med en SSD-enhet vilket tros påverka prestandan ytterligare. Det användningsområde som påverkas minst är spelande, vilket simuleras av 3DMark, där det handlar om mellan 1-3 procent lägre prestanda.

Nämnvärt är att Intel inte har med processorfamiljen Haswell i sina tester. Enligt Microsofts tester är det denna samt dess föregångare som påverkas mest av uppdateringen. När dessa körs tillsammans med Windows 7 eller Windows 8 handlar det om en mätbar och i vissa fall märkbar prestandaskillnad.

Läs mer: Meltdown och Spectre – vanliga frågor

I ett separat uttalande berättar Intels VD Brian Krzanich att de lärt sig mycket under de senaste månaderna och lovar att de framöver kommer vara mer transparenta och komma med regelbundna rapporter om hur arbetet fortskrider. Han berättar även att de innan den 15 januari ska ha släppt uppdateringar för 90 procent av alla Intel-processorer som släppts de senaste fem åren.