Under sin presskonferens bakom lyckta dörrar nöjde sig inte AMD med att prata om framtiden på kort sikt, utan fortsätter att trycka på att de arbetar för fullt för att komma ikapp Intel på allvar. Det här genom att ännu en gång prata om framtida generationer Zen, den här gången i mer konkreta ordalag.

I april anländer Ryzen 2 som tar klivet över till 12 nanometer och Zen+, som ändrar ursprungliga Zen ytterst marginellt. Mer intressant blir generationen som följer under år 2019. Det handlar om Zen 2 som tar klivet över till 7 nanometer, något som ska ge stora förbättringar i såväl energieffektivitet som prestanda.

Till skillnad från Zen+ blir Zen 2 en sann vidareutveckling, där bolaget ändrar varje steg i beräkningsenheten – från dess branch prediction till flyttalsenheten (FPU). Med en lansering under två år fram i tiden kunde AMD meddela att designen nu är färdigställd, där validering och inte minst att skala upp tillverkningen på den nya tekniken återstår.

Efter Zen 2 kommer Zen 3, där AMD gör ytterligare ingrepp i själva arkitekturen för att öka såväl prestanda som energieffektivitet. Samtidigt går den över till andra generationens 7 nanometer (7nm+), som ska hjälpa till ytterligare att lyfta arkitekturen till nya höjder.

Samtidigt basunerar AMD:s teknikchef Mark Papermaster ut att de med framtida iterationer av Zen ska trumfa Intel i ökning av prestanda vid en given klockfrekvens (IPC) för varje ny generation, någonting som han menar sluta det försprång Intel har idag och väntas behålla med nästkommande generation på 10 nanometer.

Papermaster är samtidigt ödmjuk och menar att Intel har ett tydligt övertag sett till tillverkningsteknik, där rivalens 14 nanometer är bättre än Globalfoundries dito som AMD använder. Med 12 nanometer som ska användas för Zen+ och Ryzen 2 krymper detta, medan 7-nanometerstekniken väntas ligga marginellt efter Intels 10 nanometer i parametrar som transistortäthet, prestanda och energieffektivitet.

Först ut är dock Zen+ på 12 nanometer, som gör entré med Ryzen 2000-serien i april månad år 2018.

► Läs alla artiklar från #ces-2018