Under veckans gång har det avslöjats ett flertal kritiska säkerhetshål i moderna processorer. Det är Google-initiativet Project Zero som identifierat sårbarheterna Spectre och Meltdown, där den förstnämnda finns i två varianter. Attacker kan i värsta fall komma åt en processors virtuella minne och observera den information som exekveras just då.

Variants of this issue are known to affect many modern processors, including certain processors by Intel, AMD and ARM. For a few Intel and AMD CPU models, we have exploits that work against real software. We reported this issue to Intel, AMD and ARM on 2017-06-01

Gruppen på Google som ursprungligen fann sårbarheterna meddelar i ett blogginlägg att de informerade Intel, AMD och ARM om dessa redan i juni 2017. Detta innebär bland annat att Intel kände till både Spectre och Meltdown flera månader innan lanseringen av processorfamiljen Coffee Lake.

Nämnvärt är att Intels VD Brian Krzanich under hösten sålde av motsvarande 195 miljoner kronor i Intel-aktier, rapporterar Business Insider. Bolaget meddelar dock att försäljningen är orelaterad till sårbarheterna och enbart del av ett avyttringsprogram.

Detta initierades i oktober 2017, fyra månader efter att Intel informerats om Spectre och Meltdown. Därefter såldes alla utom 250 000 aktier, vilket är miniminivån som krävs för att Brian Krzanich ska få sitta kvar som VD för Intel.

Den amerikanska tillsynsmyndigheten för handel av värdepapper, SEC, avböjde att ge några kommentarer till Business Insider angående en eventuell utredning i aktieförsäljningen.

Utöver detta har Spectre och Meltdown orsakat kännbara finansiella konsekvenser för bolaget. Bara timmar efter att de uppdagats sjönk Intels aktie med 6,6 procent i samband med att den amerikanska börsen öppnade. Detta motsvarar ett tapp om cirka 117,6 miljarder kronor i börsvärde.

Konkurrenten AMD, som inte verkar drabbas riktigt lika hårt av säkerhetshålen, har istället sett ett uppsving om 8,2 procent under samma tid. Huruvida detta är direkt relaterat till de två säkerhetshålen är dock okänt.