När Nvidia år 2016 presenterade Geforce GTX 1060 handlade det om två varianter av grafikkortet med grafikminne om 6 GB alternativt 3 GB. Hos sistnämnda handlade det även om en något nedskalad grafikkrets. Några månader senare hittade ännu en variant av kortet ut på marknaden, där minnets klockfrekvens ökats till 9 000 MHz.

Efter en tid av rykten bekräftar nu bland annat tredjepartstillverkaren Gigabyte att de tidigare korten får sällskap av en ny version av Geforce GTX 1060. Denna modell huserar 5 GB GDDR5-minne med minnesfrekvens om 8 008 MHz och en 160-bit minnesbuss. Till följd av detta uppgår minnesbandbredden till 160 GB/s, vilket är 32 GB/s lägre än för 6 GB-kortet, som i övrigt har identiska specifikationer.

Produkten är riktad mot den asiatiska marknaden, där internetcaféer väntas ta dem i bruk för att driva Playerunknown's Battlegrounds, som blivit mycket populärt i bland annat Kina.

Prestandamässigt placeras grafikkortet i det relativt smala området mellan Geforce GTX 1060 med 6 GB och utgåvan med halverad minnesmängd. Detta görs dock till ett lägre TDP-värde om 75 watt, vilket innebär att kortet kan drivas utan extra strömförsörjning från en 6-pin PCI Express-kontakt.

Hittills finns inga indikationer på att Geforce GTX 1060 5 GB kommer lanseras utanför Asien. Uppgifter gällande priser är okända.