Nyligen lanserade DICE Star Wars: Battlefront II, vilket som namnet antyder är uppföljaren till 2015 års spel i samma serie. Detta har på förhand fått utstå hård kritik för de mikrotransaktioner som används, då fördelar kan köpas för riktiga pengar i spelet. Kritiken ledde till slut att DICE avaktiverade mikrotransaktioner helt och hållet i speltiteln.

Diskussionen har sedermera mynnat ut i en större sådan som handlar om lootlådor i allmänhet och huruvida de bör klassas som hasardspel (eng. gambling) eller inte. Tidigare under veckan meddelade Belgiens motsvarighet till Lotterinspektionen, Gaming Commission, att de påbörjat en utredning kring lootlådor och nu har denna avslutats rapporterar belgiska VTM News.

Belgian Gaming Commission fastslår nu att lootlådor i spel såsom Star Wars: Battlefront II och Overwatch är likställt med hasardspel och att blanda detta med spelande vid en ung ålder kan vara direkt skadligt för barns mentala hälsa. Belgiens justitieminister Koen Geens vill därför förbjuda mikrotransaktioner där spelaren inte på förhand vet exakt vad denne betalar för.

Geens menar dock att arbetet med detta kommer ta lång tid, men att de är fast beslutna om att få till en ändring. Anledningen till att det tros dra ut på tiden är för att de inte vill begränsa förbudet till det egna landet, utan har för avsikt att bannlysa denna typ av mikrotransaktioner i spel i hela EU.

Förutom Belgien har även den amerikanska delstaten Hawaii tagit ställning mot lootlådor. I ett inlägg på Reddit berättar lagstiftaren Chris Lee att mikrotransaktioner är utformade för att lura människor och har därför ingen plats i spel och då speciellt sådana som riktar sig till unga.

Uppdatering 15:47: I ett uttalande till nyhetssajten RTBF dementerar Etienne Marique, ordförande för Belgian Gaming Commission, uppgifterna. Han menar att det endast gjorts ett uttalande i frågan och att inget beslut ännu har fattats.