I väntan på ny hårdvara avtäcks och läcker kodnamn ut för framtida generationer ut på webben. Ofta följer dessa ett mönster, där Nvidia med introduktionen av Geforce 8000-serien november 2006 gav arkitekturen Tesla, som senare följdes upp av Fermi, Kepler, Maxwell, Pascal och nu senast Volta.

Nvidia släppte Pascal med Geforce GTX 1000-serien maj 2016, vilken än idag är aktuell för konsumentmarknaden, medan Volta än så länge används exklusivt för beräkningskortet Tesla V100 och systemkretsen Tegra Xavier för maskininlärning samt självkörande bilar.

Grafikjätten har tidigare varit flitig med att utannonsera kodnamn och övergripande funktioner ett par generationer framåt, men har än så länge utelämnat vad som är att vänta efter Volta. Nu rapporterar tyska Heise att nästa steg är Ampere, efter fysikern André-Marie Ampère som är en av upptäckarna till elektromagnetism och som enheten vid samma namn är uppkallad efter.

Utöver självklarheter som förbättrad prestanda och energieffektivitet brukar varje ny arkitektur från Nvidia medföra en ny betydelsefull funktion. För Volta var detta så kallade Tensor-kärnor, särskilt ämnade maskininlärning och som utför den typen av beräkningar mångfaldigt snabbare än Nvidias traditionella CUDA-kärnor.

Vilka nyheter som är att vänta av Ampere framgår inte, däremot är det troligt att denna tar klivet från 16 nanometer (Pascal) och 12 nanometer (Volta) ned till nästa steg för högpresterande kretsar som är 7 nanometer. Arkitekturen Ampere ska enligt rapporten offentliggöras under Nvidia GPU Technology Conference 2018, som går av stapeln den 26 mars.