Det var många år sedan som AMD hade ett så starkt momentum som idag. Med lanseringen av Ryzen blev bolaget återigen konkurrenskraftigt och relevant bland såväl entusiaster som datorbyggare, något som ett drygt halvår efter introduktion gett ett positivt avtryck i finanserna.

Q3 2017

Q2 2017

Q3 2016

Intäkter

$1,64 miljarder

$1,22 miljarder

$1,31 miljarder

Rörelseresultat

$126 miljoner

$25 miljoner

-$293 miljoner

Nettovinst

$71 miljoner

-$16 miljoner

-$406 miljoner

Bruttomarginal

35%

33%

5%

När AMD redovisar rapporten för årets tredje kvartal står det klart att bolagets siffror är genomgående positiva. Intäkterna för perioden är 1,64 miljarder dollar, en ökning med 25 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt fortsätter rörelseresultatet klättra upp, från 25 miljoner förra kvartalet till 126 miljoner.

Vidare gör AMD en nettovinst på 71 miljoner och bruttomarginalen klättrar fortsatt sakta uppåt, för att nu ligga på 35 procent. Starkt bidragande till de positiva siffrorna står divisionen Computing and Graphics med intäkter på 819 miljoner, upp hela 74 procent jämfört med fjolåret.

Den massiva uppgången på årsbasis tillskrivs processorfamiljen Ryzen, där såväl högre volymer som genomsnittligt försäljningspris (ASP) drivit på. Även bolagets Radeon-grafikkort har varit bidragande, något som troligtvis har med att brytning av kryptovalutor är fortsatt högaktuellt.

Divisionen Enterprise, Embedded, and Semi-Custom drog in 824 miljoner, omkring samma som förra året. Enligt bolaget har försäljning av serverprocessorerna Epyc och licensavtal kompenserat för ett bortfall i leveranser av skräddarsydda kretsar, där Sony Playstation 4 och Microsoft Xbox One ingår.

Sett till årets fjärde kvartalet räknar AMD med att intäkterna sjunker med runt 15 procent (plus-minus 3 procentenheter), vilket dock skulle innebära en ökning med 26 procent på årsbasis. För helåret räknar AMD med att 20 procent högre intäkter jämfört med år 2016.