Tidigare under veckan rapporterades det att krypteringsstandarden WPA2, som används för att säkra trådlösa anslutningar, numera inte anses vara säker då säkerhetshål har upptäckts i denna. Detta uppges påverka i princip samtliga trådlösa enheter och sägs bero på grundläggande implementationsfel i standarden.

Nu meddelar Microsoft att de redan åtgärdat en av sårbarheterna, där inkräktare kan klona ett Wifi-nätverk för att lura användaren och sedan kunna övervaka trafiken. Detta implementerades i en uppdatering till Windows 7 och senare som släpptes den 10 oktober, säger företaget i ett uttalande till The Verge.

Så länge användaren har automatiska uppdateringar aktiverat, eller manuellt har uppdaterat sedan den 10 oktober är de skyddade. Enligt Microsoft valde de att hålla inne med informationen om detta tills det att andra tillverkare också färdigställt sina säkerhetsuppdateringar.

De operativsystem som är hårdast drabbade av säkerhetsbristen är Linux och Android. Google har meddelat att en uppdatering som åtgärdar den i det sistnämnda släpps inom de kommande veckorna. Även Apple har en ny uppdatering på gång för sina enheter med Mac OS och IOS och även denna väntas bli tillgänglig inom kort.