Det har gått cirka sju år sedan Microsoft introducerade sitt operativsystem Windows Phone för mobiltelefoner. Detta användes främst på företagets Lumia-enheter, men även på ett flertal telefoner tillverkade av HTC och var tänkt att konkurrera med Android och IOS.

Windows Phone/Windows 10 Mobile blev dock aldrig den framgång bolaget hoppats på och de meddelade tidigare under året att de avslutar stödet för operativsystemet. Kort efter detta berättar nu Microsoft-chefen Joe Belfiore på Twitter att företaget övergett plattformen när det kommer till hårdvara och nya funktioner, och de kommer endast erbjuda buggfixar och säkerhetsuppdateringar framöver.

Det har tidigare talats om att plattformen är död, men detta är första gången Microsoft själva medger att så är fallet. Enligt Belfiore beror detta till stor del på det dåliga stödet från utvecklare, där antalet applikationer är betydligt mindre än både IOS och Android. Detta i sin tur beror på det låga antalet användare, vilket gjort att företag inte velat lägga pengar på Windows Phone.

Microsoft har satsat mer och mer på andra mobilplattformar den senaste tiden, där de nyligen meddelade att webbläsaren Edge släpps som en applikation till både IOS och Android. Enligt Belfiore kommer de fortsätta med detta framöver, bland annat med den kommande Timeline-funktionen i Windows 10.