Inför sommarmånaderna drog SweClockers och European Hardware Association igång en läsarundersökning, för att se vad svenska entusiaster tittar på vid köp av hårdvara. Undersökningen visar tydligt att majoriteten av de svarande spelar med sina datorer och att nya skärmtekniker är högintressanta.

SweClockers flockas runt spelorienterad hårdvara

På frågan "Vilka uppgifter använder du huvudsakligen din PC för?" framgår att närmare 95 procent spelar med sin dator. Detta är tätt följt av "Internet & sociala medier" som anges som huvudsakligt användningsområde för 86 procent medan 47 procent kryssat i kontorsbruk och 28 procent fotoredigering.

Spelfokuset bland SweClockers medlemmar är också tydligt sett till vilka tekniker de mest ser fram emot. Allra flest suktar efter nästa generations grafikkort, tätt följt av nya processorer. Därefter följer datorskärmar med stor yta, hög upplösning och uppdateringsfrekvens. Intressant är även att TV-apparater med HDR och OLED står i princip lika högt i kurs som nya datorskärmar.

När det kommer till just skärmar står uppdateringsfrekvenser över 60 Hz högt i kurs, tätt följt av höga upplösningar och därefter låg responstid. Fjärde viktigast är priset vilket följs upp av skärmens fysiska storlek. Inte förrän på plats sex och sju återfinns Nvidia G-Sync respektive AMD Freesync.

Vid valet av olika grafikkort med samma grafikkrets är dess prestanda ställt mot alternativa modeller det viktigaste. Näst viktigast är kyllösningen – ljudnivå och kylprestanda. Samtidigt framgår att intresset för flera samtida grafikkort inte är en självklarhet, där hela 78 procent anger att de varken kör eller har planer på att köra en sådan lösning. Drygt 5 procent anger att de idag kör flera grafikkort, men att de med nästa bygge planerar gå över till endast ett.

Intresset för AMD i paritet med Intel

Lanseringen av AMD Ryzen har förändrat spelplanen på processormarknaden. Från att ha varit uträknade bland entusiaster svarar nära hälften att de skulle bygga en dator med AMD-processor idag medan den andra hälften svarar Intel. På grafiksidan dominerar Nvidia med 79 procent medan endast 20 procent skulle välja ett grafikkort från AMD. Endast drygt 1 procent skulle nyttja integrerad grafik.

Trots ständigt krympande chassin och mer energieffektiva komponenter fortsätter datorer enligt formfaktorn ATX vara det mest populära. Nära 50 procent planerar att använda formfaktorn vid nästa bygge. Därefter följer Mini ITX med 18 procent, följt av 16 procent för Micro ATX.

Vidare till nätaggregat är det tydligt att hysterin runt hög effekt svalnat. På frågan om vilken kapacitet som vore optimal för de svarande angav 29 procent 750 W och 28 procent 650 W medan 15 procent svarade 550 W och ytterligare 15 procent 850 W. Endast 7 procent valde 900 W eller mer och ännu färre än så, 3 procent, kryssade i 450 W.

Bortom komponentsfären och vidare till bärbara speldatorer, där intressent bland SweClockers läsare är fortsatt ljummet. Endast 21 procent svarar att de redan äger en bärbar speldator eller kan tänka sig köpa en inom en snar framtid, 22 procent anger att de endast spelar enklare titlar på sin bärbara och inte behöver en fullfjädrad spelmaskin. Hela 56 procent säger sig inte tro på konceptet eller anser att endast en stationär dator kan erbjuda tillräcklig prestanda.

När det kommer till att lägga pengar på teknik svarar 33 procent att de väntas spendera upp till 10 000 kronor inom en 12 månaders period, medan 38 procent valt alternativet 10 000–20 000 kronor. Drygt 18 procent svarade 20 000–30 000 kronor, medan 8 procent angav 30 000–50 000 kronor. Endast 2 procent har kryssat i 50 000–100 000 kronor, medan en försumbar andel svarande kryssat i över 100 000 kronor.

Undersökningen är en del av SweClockers medverkan som medlem i European Hardware Association (EHA). Syftet är dels för redaktionen att få en bättre insyn i intresset inom olika områden och produktkategorier och dels att kunna använda resultaten som underlag för framtida redaktionell planering.