Det var ord och inga visor när Nvidias VD Jen-Hsun Huang på Computex 2017 basunerade ut att Moores lag nått vägs ände. Detta då traditionella processorer inte längre får samma vinningar med nya tillverkningstekniker, vilka dessutom tar allt längre tid att introducera.

Den berömda lagen har länge satt riktningen för tillverkningstekniska framsteg och myntades av Intels grundare Gordon Moore år 1965. Enligt denna dubbleras mängden transistorer som ryms på en krets vartannat år eller var 24:e månad, något som länge också gav liknande fördelar sett till prestanda och energieffektivitet.

I samband med GPU Technology Conference 2017 i Peking, Kina, talade Huang återigen om att industrin är inne i en ny era bortom Moores lag. Här lyfter han fram att antalet transistorer i processorer (CPU) ökat med 50 procent årligen, samtidigt som prestandaökningen endast legat på omkring 10 procent. Detsamma gäller inte grafikprocessorer (GPU), där prestanda fortsatt skalar förhållandevis linjärt med fler transistorer.

Han stannar inte där utan tillägger att programmerare fått allt svårare att nyttja avancerade parallelliserade instruktioner för processorarkitekturer. Han menar därför att grafikkretsar vars parallella uppbyggnad är lättare att dra nytta av på sikt kommer att ersätta processorerna.

De applikationer som ligger närmast till hands för Huangs framtidsåskådning är maskinlärning och artificiell intelligens (AI), där grafikprocessorer redan har ett stort övertag sett till energieffektivitet, densitet i servrar och pris.

Källa: Segmentnext