Det har på senare tid rapporterats mycket om brist på komponenter, med bland annat låg tillgång på både minnen för SSD-enheter och DDR4-minne. Anledningen uppges bland annat vara markant ökning i efterfrågan, vilket i sin tur lett till högre priser.

Nu rapporterar Digitimes att även priset på grafikminne från Samsung och SK Hynix ökat ovanligt mycket den senaste månaden, där priset stigit med cirka 30 procent. Anledningen uppges vara att de två tillverkarna trappar ned tillverkningen av grafikminne för att istället satsa mer på minne för smarta telefoner och servrar.

Sources from the upstream supply chain expect the pricing to go even higher in September and the shortages will pose a great challenge to graphics card and gaming notebook players over their abilities to handle component inventory.

De uppger även att priserna kommer stiga ännu mer under september månad och den låga tillgången kommer fortsätta hålla i sig, något som väntas innebära stora problem för tillverkare av grafikkort och bärbara speldatorer.

Samsung är idag den största tillverkaren av grafikminne med en marknadsandel på cirka 55 procent, tätt efterföljt av SK Hynix med 35 procent. Servrar och smarta telefoner har blivit ett allt viktigare område för båda tillverkarna och det förstnämnda står idag för nästan 30 procent av Samsungs minnestillverkning.