I åratal har AMD haft svårt att konkurrera med sina processorer, någonting som gjort tydligt avtryck i bolagets finanser. I och med lanseringen av Ryzen, som är först ut med arkitekturen Zen, har bolaget självt och branschvetare förutspått bättre tider för processormakaren.

Q1 2017

Q4 2016

Q1 2016

Intäkter

$984 miljoner

$1,11 miljarder

$832 miljoner

Rörelseresultat

-$29 miljoner

-$3 miljoner

-$68 miljoner

Nettovinst

-$73 miljoner

-$51 miljoner

-$109 miljoner

Bruttomarginal

34%

32%

32%

Nu redovisar AMD sin första kvartalsrapport efter lanseringen av Ryzen och med facit i hand gör de åter förlust, men med bättre resultat än samma period förra året. Bolagets intäkter för första kvartalet uppgår till 984 miljoner dollar, en ökning med 18 procent jämfört med Q1 2016.

Trots Ryzen-lanseringen i backspegeln landar bolagets rörelseresultat på minus 29 miljoner, vilket samtidigt är bättre än fjolåret där förlusten första kvartalet låg på 68 miljoner. Att såväl intäkter som rörelseresultat är lägre än sista kvartalet 2016 är säsongsbetonat.

Divisionen Computing and Graphics som innefattar processorer, styrkretsar och grafikkort drog under första kvartalet in 593 miljoner, hela 29 procent högre än föregående år. Samtidigt gör divisionen en förlust med 15 miljoner, vilket dock är bättre än minus 70 miljoner första kvartalet 2016.

Avdelningen för skräddarsydda kretsar, Enterprise, Embedded and Semi-Custom, som gör systemkretsarna för Sony Playstation 4 och Microsoft Xbox One gjorde intäkter på 391 miljoner med en vinst på 9 miljoner. Den snäva vinsten tillskrivs att AMD gjort investeringar i forskning och utveckling (FoU) inom servrar.

Att Ryzen inte lyckats vända AMD:s förlust till vinst beror delvis på att de under årets första kvartal endast lanserade Ryzen 7-serien, som innefattar modeller med åtta kärnor till högre prislappar. Ryzen 5 som med fyra och sex kärnor mer riktas mot massmarknaden lanserades inte förrän i april, det vill säga andra kvartalet.

Till andra kvartalet räknar AMD med en intäktsökning på 17 procent (plus-minus 3 procentenheter) och för helåret räknar bolaget med att göra vinst. Vidare söker AMD att lugna investerare med att lanseringen av Vega håller schemat och släpps under årets andra kvartal, medan processorfamiljen Naples med upp till 32 kärnor för servrar lanseras under tredje kvartalet.