Det duggar tätt med tillkännagivanden den 7 september 2016. Kort efter att Apple presenterat nya Iphone 7, Iphone 7 Plus och Watch Series 2 tar Sony bladet från munnen och ger tillkänna två nya Playstation 4-spelkonsoler, varav den ena är en krympt variant som kallas "New Playstation 4" som ersätter originalet.

Den stora nyheten för kvällen är att den länge beryktade spelkonsolen "Neo" ser dagens ljus och får ett namn – Playstation 4 Pro. Det handlar om en upphottad med en avsevärt mer potent systemkrets, som ska klara av att driva speltitlar i 4K UHD-upplösning och vara bättre lämpad virtuell verklighet med Playstation VR.

Sony går inte in på närmare detaljer, utan nöjer sig med att processorkärnorna är högre klockade och att grafikdelen bygger på delar från AMD:s färska arkitektur Polaris. Enligt Sony ska övergången ge drygt dubblerad grafikprestanda jämfört med originalet och den nya, slimmade varianten av Playstation 4.

Specifikationer: Playstation 4 Pro

Playstation 4

Playstation "NEO"

Förändring

CPU

8 x Jaguar, 1,6 GHz

8 x Jaguar, 2,1 GHz

+31%

GPU

Graphics Core Next
18 Compute Units, 800 MHz
1 843 GFLOPS

"Improved" Graphics Core Next
36 Compute Units, 911 MHz
4 198 GFLOPS

+128%

Minne

8 GB GDDR5
176 GB/s (5 500 MHz)

8 GB GDDR5
218 GB/s (~6 800 MHz)

+24%

Enligt Sony har grafikdelen en teoretisk beräkningskraft om 4,2 TFLOPS, identiskt med tidigare läckta siffror. Antalet beräkningsenheter har således dubbleras för 2 304 streamprocessorer, det vill säga samma som för AMD:s krets Polaris 10 i Radeon RX 480. Klockfrekvensen är dock lägre, 911 MHz istället för 1 266 MHz. Till detta hör 8 GB GDDR5 med högre frekvens och bandbredd än tidigare.

Ursprungsmodellen av Playstation 4 och den slimmade kommer som standard med en mekanisk hårddisk på 500 GB, men det finns även varianter under parollen "Ultimate" som säljs med 1 TB. För Playstation 4 Pro går Sony över till att göra den den större kapaciteten till standard.

Till den nya spelkonsolen hör verktyg för utvecklare för att utnyttja den högre beräkningskapaciteten, vilket gör att tidigare släppta spel ska kunna uppdateras för bättre bildkvalitet och högre bildfrekvens (FPS). Det är dock inte helt omöjligt att spel kommer kunna dra nytta av detta även utan en uppdatering i fall där ordinarie Playstation 4 inte klarar av att hålla bildfrekvensen.

Förutom högre upplösning trycker Sony hårt på High Dynamic Range (HDR) som en viktig komponent för nästa generations Playstation-spel. Ett bredare dynamiskt ljusomfång innebär i korthet att fler nyanser kan samsas på skärmen, vilket gör att tidigare osynliga detaljer träder fram i till exempel högdagrar.

Enligt Sony bäddar tekniken för en ny upplevelse, jämförbar med steget från DVD till nuvarande HD-standarder. HDR-stöd kommer inte enbart till Playstation 4 Pro, utan även till nuvarande generation Playstation 4. Det sistnämnda sker via en mjukvaruuppdatering som rullas ut i mitten av september.

Vid sidan av spelandet satsar Sony på förbättrat mediastöd. Det handlar framför allt om möjlighet att strömma 4K UHD-video, där bland annat Netflix kommer att leverera högupplöst material med HDR-stöd till den nya spelkonsolen. Även Google arbetar på en skräddarsydd Youtube-applikation med 4K UHD-stöd, vilken ska rullas ut för Playstation 4 Pro.

Intressant nog saknas en komponent på fronten för högupplöst video – stöd för nya standarden Ultra HD Blu-ray. Sony har valt att inte installera en kompatibel spelare i Playstation 4 Pro, vilket gör att konsolen inte kan spela upp de nya skivorna. Det innebär i så fall en distinkt skillnad mot Microsoft, vilka valde att montera spelare med 4K UHD-stöd i uppdaterade Xbox One S.

För andra specifikationer uppdateras det trådlösa nätverket till 802.11ac, vilket innebär efterlängtade stöd för 5 GHz-bandet och måtten är 295 x 327 x 55 mm (B x D x H). Strömförbrukningen för hela kalaset anges till maximala 310 W och likt tidigare Playstation 4 är nätaggregatet inbyggt.

Lanseringen av den slimmade Sony Playstation 4 äger rum den 15 september till ett riktpris om 299 dollar – 50 dollar lägre än originalet. Playstation 4 Pro landar senare den 10 november för 399 dollar, vilket bör motsvara omkring 4 000 kronor i svenska butiker.