I april 2015 gick Microsoft ut med att Windows 10 skulle köras på en miljard enheter till 2018. Ett år har snart passerat sedan lanseringen av operativsystemet och enligt Zdnet tvingas nu mjukvarujätten gå ut med en revidering av målsättningen.

I slutet av juli slutar kampanjen med gratis uppdatering till Windows 10 och i dagsläget körs operativsystemet på 350 miljoner enheter. Den huvudsakliga anledningen till det missade målet skyller Microsoft på mobilsidan där den egna produktfamiljen Lumia, tillsammans med partnertillverkade Windows-telefoner, har misslyckats med att ta andelar på mobilmarknaden.

Marknadsandelen inom mobiltelefoner har sjunkit stadigt från en redan låg andel för ett år sedan. Så sent som i maj rapporterades Windows-baserade telefoner representera mindre än en procent av den totala mobilmarknaden. Trots att de nu alltså tvingas gå tillbaks från sitt tidigare mål så har Microsoft tidigare gått ut med att Windows 10 är deras snabbast växande operativsystem någonsin.

Att få ut Windows 10 till så många som möjligt är viktigt främst för företagets app-strategi där de hoppas locka utvecklare till att skapa universella appar som fungerar på både mobiltelefoner, datorer, surfplattor och konsoler i Xbox-familjen.