Samsung hamnade i blåsväder i slutet av 2014 då det visade sig att deras då nya SSD-serier 840 och 840 Evo led av prestandaförsämringar som en följd av att minnescellerna tappar laddning.

Detta åtgärdades både en och två gånger, då den första lösningen inte fungerade, innan problemet löstes för 840 Evo. Den gången lämnades 840 (utan Evo) orörd, men nu har Samsung mer än ett år senare släppt fixen även till denna serie.

Problemet uppkom då seriernas minneskretsar tappade laddning över tid, något som är normalt för alla sorters NAND men ännu mer kännbart i företagets då nya TLC-teknik. En allt för aggressiv implementation av processen read-retry ledde till försämrad prestanda över tid, samt att korrigeringen av att kretsarna tappar laddning inte fungerade korrekt.

Firmwareuppdateringen till Samsungs 840-enheter lovade konsekvent hög prestanda vid läsning av gammal och orörd data genom att låta en algoritm skriva om data i bakgrunden, vilket också fungerade. I och med att algoritmen jobbar i bakgrunden påverkar den inte heller prestandan vid användning.

Den nya firmwareuppdateringen heter DXT0AB0Q och finns bland annat tillgänglig för nedladdning via Samsungs eget verktyg Magician. Som vid alla förändringar som berör lagringsenheter där viktigt material finns installerat bör du säkerhetskopiera din data innan en firmware-uppdatering genomförs.