Mot slutet av året väntas AMD offentliggöra de första FX-processorerna enligt den nya arkitekturen Zen. Arkitekturen får sällskap av en ny plattform med sockel AM4 och styrkretsen "Promontory", som utvecklas och tillverkas i samarbete med den Asus-ägda kretsmakaren Asmedia.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att AMD Zen fortskrider som planerat och att processorkretsarna har bra yield, antalet fungerande kretsar efter produktion. Situationen är dock inte lika ljus när det kommer till styrkretsen, som nu uppges lida av problem med överföringshastigheterna över USB 3.1.

Enligt uppgifterna ska en designbegränsning göra att hastigheterna över USB 3.1 drastiskt sjunker vid längre kretsbanor på moderkortet. Detta går att komma runt genom att bygga in kretsar som upprepar signalerna eller rentutav implementera USB 3.1 via tredjepartslösningar. Nackdelen med dessa lösningar är ett prispåslag på 2–5 dollar per moderkort.

Till följd av den dalande PC-försäljningen väntas påslaget vid tillverkning påverka moderkortstillverkarnas efterfrågan av styrkretsen. AMD överväger därför inhandla extra kretsar från tredjepart och inkludera dessa vid försäljning av "Promontory", men än så länge ska inget konkret beslut kring detta vara fattat.

Av rapporten att döma ska AMD och Asmedia inte heller åtgärda designfelet, utan styrkretsen anses färdig och redo för leverans mot slutet av årets tredje kvartal. Det här ska följas upp av volymproduktion det fjärde kvartalet, det vill säga samma period som Zen väntas äntra scenen.