Total War-serien har under många år fyllt strateginördars lystmäte med djupa strategiska slag i olika tidsåldrar. Det senaste spelet, Total War: Warhammer, tar steget in i Game Workshops fantasivärld och hyllades när syskonsajten FZ recenserade spelet.

På spelets officiella blogg meddelar utvecklarna Creative Assembly att de jobbar på en rad uppdateringar till spelet som ska optimera koden för DirectX 12. Total War-serien och strategispel i allmänhet tenderar att vara processorintensiva, något som innebär att detta är en speltyp som potentiellt sett skulle kunna dra stor nytta av förbättringarna i DirectX 12.

I DirectX 12 har Microsoft bantat ned de steg i kedjan som anrop måste ta sig igenom för att skickas till hårdvaran, beräknas och sedan returneras till mjukvaran igen. I spel skickas anrop om att rita upp element på skärmen, så kallade draw calls, ofta i mängder om tiotusentals anrop per sekund.

Genom att minska ned antalet kontrollsteg kan mängden anrop ökas och allt från processorer till grafikkärnor kan utnyttjas bättre. I bloggposten som beskriver förbättringarna nämner Creative Assembly att de jobbat i nära samarbete med AMD för att implementera DirectX 12-stöd, och enligt egen utsago är de väldigt nöjda med de prestandaförbättringar som uppnåtts.

Utvecklarna har dock även jobbat på optimeringar i spelmotorn som inte är kopplade till DirectX 12. Bland annat nämner de att spelmotorn traditionellt sett har hanterat anrop och grafikrendering på samma tråd, något som lägger större belastning på enskilda processorkärnor. Med optimeringarna separeras nu anrop och grafikrendering, vilket ska ha förbättrat prestanda avsevärt.

Utöver detta ska systemet för hantering av trådar optimerats i allmänhet så att spelmotorn skalar och fördelar arbetsuppgifterna mycket bättre på flerkärniga processorer. Fördelningen medför att enskilda kärnor inte belastas maximalt och de ska inte behöva vara inaktiva särskilt ofta.

Vidare förbättringar som beskrivs i blogginlägget är att spelmotorn tar steget från 32- till 64-bitarskod. Rent praktiskt innebär det att utvecklarna nu kan tilldela enskilda processer mer än 2 GB primärminne, något som sägs användas till att läsa in fler modeller, animationer och texturer till spelet.

Även kantutjämning ska förbättras i den kommande uppdateringen. Bland annat stöds morphological anti-aliasing (MLAA) och MSAA i nivåerna x2, x4 och x8. Eftersom MSAA renderar varje pixel flera gånger är den mest krävande beräkningsmässigt, och med optimeringarna i denna uppdatering kan det bli möjligt att öka MSAA-nivån på samma hårdvara.

Creative Assembly nämner inte när uppdateringen ska göras tillgänglig, utöver att den ska bli tillgänglig kort efter spelets lansering.