Organisationen VESA ansvarar för att standardisera en rad olika aspekter inom ljud och bild. Detta innefattar bland annat fästanordningar för att hänga upp bildskärmar på väggar, men även anslutningsstandarder för ljud och bild. En sådan standard är Displayport, som idag når version 1.4.

Det stora paradnumret bland nyheterna som tillförs i Displayport 1.4 är något som kallas Display Stream Compression (DSC). Som namnet antyder handlar det om komprimering av videoströmmar och komprimeringen ska vara tre gånger så effektiv som tidigare. Utöver att vara effektiv hävdar VESA att komprimeringen dessutom sker utan förlust i visuell kvalitet, så kallad lossless-komprimering.

Displayport 1.3 släpptes i september 2014 och fokuserade då på att öka tillgänglig bandbredd för att exempelvis göra 4K UHD i 120 Hz möjligt. Bandbredden ökade då till 32,4 Gbps totalt, eller 8,1 Gbps per kanal. Detta var en ökning på 50 procent jämfört med Displayport 1.2.

Kombinationen av detta och den förbättrade komprimeringen gör att Displayport 1.4 stöder 8K-upplösningar i 60 Hz och 4K i 120 Hz – nu även med HDR-stöd. Stöd för HDR är nästa stora steg för bildförbättring för bildskärmar, och tekniken stöds snart av grafikkortstillverkare. Utöver dessa förbättringar skryter den nya standarden även med bättre felkorrigering i form av Forward Error Correction (FEC).

En annan HDR-relaterad nyhet är något som kallas HDR meta transport, en teknik som ger stöd för standarden CTA 861.3 som definierar HDR-stöd för bildskärmar. CTA 861.3 certifieras av organisationen Consumer Electronics Association (CEA). Stödet för denna standard ska bland annat underlätta vid protokollkonvertering mellan Displayport 1.4 och HDMI 2.0. Även ljudöverföring förbättras och nu stöds upp till 32 ljudkanaler med en sammanlagd samplingshastighet på 1 536 kHz.

I och med att Displayport-standarden är licensfri är det fritt fram för företag att införa stöd i produkter, men då utvecklingen tar tid lär Displayport 1.4-utrustade enheter sannolikt inte nå marknaden förrän senare under året. Då standarden används i allt från ljud- och bildanslutningar till mer flexibla portar som USB Type-C kan kan de nya finesserna leta sig in i många olika typer av produkter framöver.