Efter 4G/LTE kommer 5G, där utvecklingen nu går i ett rasande tempo och racet om vem som blir först med att kommersialisera den ännu icke färdiga standarden är i full gång. Nu bryter telekomjättarna Telia och Ericsson med sitt förflutna och lovar rulla ut 5G mycket tidigare än 2020.

– Vår ambition är att alltid vara i teknikens framkant och erbjuda våra kunder och samhället i stort de bästa möjligheter som tekniken kan ge. Stockholm och Tallinn är två av världens mest uppkopplade städer och nu tar vi de till nästa nivå. 5G kommer att skapa helt nya innovationsmöjligheter, ekosystem och fantastiska tjänster till våra kunder. Jag kan inte vänta tills jag får se vilka nya möjligheter som 5G skapar i Stockholm och Tallinn, säger Johan Dennelind, verkställande direktör på Teliasonera.

I ett pressmeddelande framgår att aktörerna tillsammans utvecklar och testar den nya tekniken, med ambitionen att lansera den i Sveriges och Estlands huvudstäder 2018. Trots en ambitiös målsättning är det mycket som talar emot att de svenska jättarna blir först med 5G, likt introduktionen av 4G i slutet av 2009.

– Fler och fler branscher inser värdet av digitalisering och uppkoppling. 5G kommer att förstärka det eftersom det byggs, inte bara för konsumenter, utan också för digitalisering av olika branscher och Internet of Things. Vi lanserade det första kommersiella 4G nätet ihop med TeliaSonera 2009 och vi kommer att ligga i framkant med 5G också, säger Hans Vestberg, verkställande direktör och koncernchef på Ericsson.

Uttalanden om att bli först med 5G har avlöst varandra. Först ut var Huawei och Megafon med löftet om 5G-nät till Fotbolls-VM 2018 under sommarmånaderna i ryska huvudstaden Moskva. Detta toppades av en sydkoreansk teleoperatör som avser göra en publik demonstration under olympiska vinterspelen 2018, februari, något som senare följdes upp av amerikanska Verizon som talar om år 2017.

Oavsett vem som blir först kommer 5G få en mer betydelsefull roll än föregående generationer. Förutom att klara konsumenters höga krav, som strömning av video i 4K/UHD, väntas tekniken spela en avgörande roll för en framtid av självkörande bilar, distansoperationer av patienter och Internet of Things eller sakernas internet där varje liten pryl på sikt ska vara uppkopplad mot nätet.