Den 15 juni 2017 slopas alla roamingavgifter inom den Europeiska unionen, vilket innebär att inga extra avgifter tillkommer vid samtal, sms och mobilsurf i utlandet. Nu väljer dock Telia att gå händelserna i förväg, genom att med omedelbar verkan ta bort extra kostnaderna i utvalda länder.

– För att våra kunder ska känna sig fria att använda mobilen precis som hemma när de är utomlands, tar vi nu bort roamingavgiften i Norden och Baltikum som är i topp bland svenskarnas resmål, både bland företagare och bland konsumenter. Det sker automatiskt för alla kunder innan jul då många är på resande fot, säger Hélène Barnekow, vd för Telia Sverige.

Den som sitter på ett Telia-abonnemang blir från och med idag utan roamingavgifter i Danmark, Finland, Norge och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen. I pressmeddelandet skriver teleoperatören att samma priser som i Sverige kommer gälla i dessa länder, och att detta gäller mottagna samtal, lokala samtal, hem till Sverige, skickade och mottagna SMS/MMS samt mobilsurf.

Det finns dock några förbehåll. För det första gäller detta ej samtal från Sverige till utlandet, inklusive Norden och Baltikum, och inte heller betaltjänster med förhöjd taxa. Dessutom gäller de slopade roamingavgifterna bara abonnemang för telefoni och mobila bredband, inte kontantkort.

För övriga världen har Telia sedan den 9 december tilläggstjänsterna Vecka Europa och Världen för 199 respektive 299 kronor, där abonnenten får samtal och SMS för samma pris som hemma samt en surfpott på 1 GB under en veckas tid.