En av de stora nyheterna med Intel Skylake är att processorernas basfrekvens (BCLK) kan justeras fritt oberoende andra bussar, vilket öppnar för överklockning av icke K-märkta modeller. Finessen har dock hittills varit låst till just de påkostade K-modellerna, någonting det nu ser ut att bli ändring på.

Tidigare i december framgick att en överklockare med hjälp av ett moderkort från Supermicro lyckats överklocka en Core i3-6320 från 3 900 till 4 680 MHz, vilket nu fått efterspel på annat håll. Asus med den svenska överklockningsprofilen Elmor har skrämt upp en Core i3-6300 till hela 5 804 MHz, detta dock med hjälp av rejält tilltagen spänning och kvävekylning.

Mer intressant är resultat som publicerats av Techspot, som tagit en Core i3-6100 från ursprungliga 3 700 MHz (37 x 100 MHz) till 4 700 MHz (37 x 127 MHz) stabilt med spänning på 1,36 V och en helt vanlig luftkylare. Bedriften har gjorts med hjälp av moderkortet Asrock Fatal1ty Z170 Gaming K6+ och BIOS-versionen L1.92.

Vidare talar Asrock om att det här inte enbart är en exotisk uppdatering ämnad media och några få utvalda, utan att bolaget avser släppa nya BIOS-versioner för samtliga Z170-moderkort i sortimentet. I praktiken innebär detta att hemmapulare kommer kunna överklocka samtliga Skylake-processorer, hela från Celeron upp till Pentium, Core i3, Core i5 och Core i7 utan K-beteckning.

Ett frågetecken är hur Intel ställer sig till detta. Sedan lanseringen av Sandy Bridge januari 2011 har processorjätten endast tillåtet överklockning av modeller i Core i5- och i7-serierna med K-märkning, undantaget Pentium G3258 Anniversary Edition. Att endast de mest påkostade modellerna kunnat överklockats har gett resultat, då Intel i sina kvartalsrapporter konsekvent lyfter fram entusiastsegmentet som en ljuspunkt försäljningsmässigt på en i övrigt dalande konsumentmarknad.