Det är fortsatt uppförsbacke för processormakaren AMD, som går igenom ett av bolagets svåraste år hittills. Nu rapporterar bolaget om ytterligare förluster för årets tredje kvartal och meddelar samtidigt att en betydande del av verksamheten uppgår i ett nytt företag.

Q3 2015

Q2 2015

Q3 2014

Intäkter

$1,06 miljarder

$942 miljoner

$1,43 miljarder

Rörelseresultat

-$158 miljoner

-$137 miljoner

$63 miljoner

Nettovinst

-$197 miljoner

-$181 miljoner

$17 miljoner

Bruttomarginal

23%

25%

35%

För årets tredje kvartal lyfter AMD intäkterna till 1,06 miljarder dollar, i linje med bolagets prognoser. Bolagets bruttomarginal fortsätter dock krympa och är nu nere på endast 23 procent, vilket kombinerat med en lagernedskrivning på 65 miljoner för äldre APU-kretsar ger en nettoförlust på 197 miljoner.

Orsaken till AMD:s resultat är åter divisionen Computing and Graphics, som inkluderar processorer, styrkretsar och grafikkort. Här steg visserligen intäkterna med 12 procent från förra kvartalet, men är ned 46 procent på årsbasis. Divisionen gör en förlust om 181 miljoner dollar, varav en del är APU-nedskrivningarna.

Bolagets vinstdrivande ljuspunkt är åter Enterprise, Embedded and Semi-Custom, där processorer för Playstation 4 och Xbox One ingår. Här trissades försäljningen upp med 13 procent till 637 miljoner dollar inför julhandeln, för en rörelsevinst om 84 miljoner dollar – upp från andra kvartalets 27 miljoner och ned från 108 miljoner på årsbasis.

Uppgången på intäktssidan är dock säsongsbetonad och för årets fjärde kvartal spår AMD en nedgång med 10 procent (plus-minus 3 procent).

AMD bildar nytt bolag med Fujitsu

I samband med kvartalsrapporten meddelar AMD att de tillsammans med Nantong Fujitsu Microelectronics (NFME) bildar ett nytt bolag, där den sistnämnda betalar 371 miljoner dollar för ett delägarskap om 85 procent.

Den nya verksamheten som ännu saknar namn ska sköta ATMP (Assembly, Test, Mark, Pack) åt AMD. Här kommer färdiga kiselplattor från AMD:s partner, som TSMC och Globalfoundries, att skäras ned till enskilda kretsar, testas och slutligen sammansättas för att bli en färdig produkt för slutkund.

För AMD:s del innebär det att 1 700 anställda och fabriker i Penang, Malaysia och Suzhou, Kina inte längre ingår i kärnverksamheten, utan går över till ATMP. NFME bistår också med egna anläggningar och anställda, vilket gör att företaget totalt innefattar fem faciliteter och 5 800 anställda.