Sedan Microsoft lanserade den första generationen Surface har en bärbar dator varit ett ständigt återkommande önskemål. I samband med lanseringen av Surface Pro 4 levereras just detta med den inte så originellt namngivna datorn Surface Book, som är en hybrid med avtagbar skärm i stil med Asus populära Transformer-serie.

Skärmen mäter in på 13,5 tum och har likt senaste Surface Pro bildförhållandet 3:2 med den jämna upplösningen 3 000 x 2 000 pixlar. Detta ger en punkttäthet på 267 pixlar per tum (ppi) – identiskt med Surface Pro 4 och över 227 ppi för Apples Macbook Pro 13 tum (Retina), som Microsoft valt att positionera sin första bärbara dator emot.

Vidare talar Microsoft om att det är den kraftfullaste 13-tumsdatorn i klassen, vilket tillskrivs ett Geforce-grafikkort med GDDR5-minne. Nämnvärt är att grafikkortet sitter i tangentbordet och således inte kan användas när "skärmen" plockas bort. Löftet om hög prestanda kombineras med en utlovad batteritid om 12 timmar.

Microsoft går inte in på närmare detaljer om datorns vikt och tjocklek, däremot är själva skärmen tillika surfplattan endast 7,7 millimeter tjock och väger 726 gram (1,6 pund). Nämnvärt är att skärmdelen dessutom är kompatibel med nya Surface Pen.

Likt Microsoft Surface Pro 4 kan Surface Book redan nu förbeställas i utvalda länder och blir tillgänglig från den 26 oktober till startpriset 1 499 dollar. När och om den släpps i Sverige framgår inte.

Bildkälla: The Verge.