Tack vare en än så länge unik kombination av snabb IPS-panel med stöd för AMD Freesync är Asus MG279Q en av vårens mest omtalade gamingskärmar. Nu upptäcks att modellen inte enbart begränsas av ett oväntat smalt Freesync-intervall utan dessutom inte klarar av den specificerade uppdateringsfrekvensen på 144 Hz.

– Vad som händer vid 144 Hz är att Asus MG279Q helt enkelt hoppar över var sjätte bildruta. Det är mest synligt vid jämna rörelser i konstant hastighet och skapar en viss ryckighet. Själv märkte jag att något inte stod rätt till genom att bara flytta ett fönster i Windows, säger SweClockers bildexpert Thomas Ytterberg.

Att skärmen endast visar fem av sex bildrutor betyder att den i praktiken arbetar som mest i 120 Hz – även när den är inställd på 144 Hz. När den ställs om till faktiska 120 Hz förbättras följsamheten betydligt, vilket exempelvis kan ses med "UFO-gubben" på Blurbusters.

– Den som inte känner till hur 144 Hz ska se ut kanske inte märker det eftersom skillnaden inte är lika tydlig vid vanligt spelande. Det beror helt på hur bilden rör sig. Är man stadig på handen går det att upptäcka att bilden är ganska ryckig vid 144 Hz och mjuk som en kattunge i 120 Hz, förklarar Thomas Ytterberg.

Hur skärmen hoppar över bildrutor går att dokumentera genom att fotografera Blurbusters testsida. När allt är i sin ordning syns hela sekvenser av ljusa fyrkanter. Hoppar skärmen över bildrutor är sekvensen däremot bruten. Det första fotot i bildspelet ovan är vid 144 Hz och där syns att var sjätte bildruta saknas.

Omedelbar återkallelse

Efter SweClockers upptäckt beslutar Asus att återkalla samtliga MG279Q från försäljningskanalen. Enligt Asus Nordics marknadschef Marcus Hultin ska alla missnöjda kunder från och med i början av nästa vecka kunna reklamera skärmen genom att kontakta Asus Garantiservice.

Samtidigt bekräftas felet av Asus ingenjörer, som meddelar att problemet ska rättas till i en ny version av firmware. Eftersom mjukvaran inte kan uppdateras utan specialutrustning måste dock samtliga skärmar först returneras till fabriken. Leveranserna väntas komma igång igen om tre till fyra veckor.