I slutet av mars offentliggjorde AMD planerna att göra APU-kretsar, processor med inbyggd grafikdel, med uppemot 300 W TDP för superdatorer (HPC). Nu avslöjas vad som sägs vara de övergripande specifikationerna för bolagets första HPC APU, där bolaget inte håller tillbaka på någon punkt.

Först och främst talas det om upp till 16 kärnor eller 32 trådar av den annalkande arkitekturen Zen. Det här stärker tidigare uppgifter om att Zen får Simultaneous Multithreading (SMT), där varje kärna kan exekvera flera samtidiga trådar, något som återfinns i Intels processorer under marknadsföringsnamnet Hyperthreading.

Till det höga antalet Zen-kärnor hör rejäla mängder cacheminne. Varje kärna får 512 KB på L2-nivå, eller totalt 8 MB för samtliga, vilket backas upp av 32 MB på L3-nivå som delas av samtliga kärnor. AMD kompletterar även de 16 kärnorna med ett okänt antal dedikerade för Secure Boot och kryptografi.

Den inbyggda grafikdelen går under kodnamn Greenland, som av namnet att döma ingår i den framtida familjen Arctic Islands, med ett okänt antal streamprocessorer. Däremot sägs den få upp till 16 GB staplat HBM-minne för en minnesbandbredd på hela 512 GB/s, att jämföra mot 336 GB/s för Nvidia Geforce Titan X eller 320 GB/s för AMD Radeon R9 290X. Därtill hör även stöd för RAS-funktioner och HSA.

Förutom snabbt HBM-minne för grafikdelen återfinns även stöd för DDR4-moduler, där minnesmängden sannolikt delas av processorkärnor och grafik. Det handlar om fyra kanaler med stöd för felrättande kod (ECC) och upp till 3 200 MHz, vilket ger en bandbredd på 102,4 GB/s. Varje kanal ska dessutom klara av att hantera upp till 256 GB minne, vilket ger totalt 1 TB.

Till processorn hör 64 kanaler PCI Express 3.0 integrerat, vilka kan användas för exempelvis beräkningskort ur bolagets Firepro-serie. Av dessa är 16 omställbara för att ge stöd åt två snabba SSD-enheter via SATA Express (sannolikt även M.2 /reds. anm.) och 14 stycken SATA-enheter av traditionellt snitt.

Förutsatt att uppgifterna stämmer dröjer det till 2017 innan AMD:s HPC APU når ut till slutkund, där fokus ligger på marknaden för servrar och superdatorer. Om den även hittar ut i någon form på konsumentmarknaden framgår inte.

Källa: Fudzilla.