Trenden med kroppsburna enheter, och i synnerhet smarta klockor, är tydlig på årets IFA-mässa i Berlin. Ett antal olika tillverkare har inför mässan utannonserat nya modeller och bland dessa syns taiwanesiska Asus som i onsdags avtäckte sin första smarta klocka Zenwatch. Vid mässtarten öppnade sedan företaget upp sitt visningsrum för de som ville kika närmare på den nya skapelsen.

Asus Zenwatch är en smart klocka med en 1,63-tums AMOLED-skärm samt processorn Snapdragon 400 under skalet. Modellen använder sig, likt många konkurrererande enheter, av operativsystemet Android Wear, vilket innebär att den måste paras ihop med en mobiltelefon som kör Android 4.3 eller senare.

Klockan styrs med hjälp av dess pekskärm eller via röstkommandon, och är mest tänkt att användas som en förlängning av telefonens funktioner. Detta innefattar bland annat möjligheten att läsa och svara på meddelanden, navigera genom musikbiblioteket eller helt enkelt använda sig av Google Now för att ta reda på vilket tid ens nästa flyg avgår.

Zenwatch levereras med ett armband i italienskt läder som håller den relativt standardiserade bredden 22 mm, vilket i kombination med ett smidigt snabbfäste gör det till en smal sak att byta ut detta mot exempelvis en variant i metall. För att undvika att göra klockan tjockare har även en Micro USB-laddningskontakt slopats och istället har kontaktpunkterna flyttats till klockans undersida där de sedan kan anslutas mot en medföljande laddplatta.

Asus Zenwatch väntas dyka upp i handeln framåt slutet av året till det rekommenderade priset 199 euro. Tillgängligheten på den svenska marknaden är dock fortfarande osäker.