Alla gamers har någon gång svurit över låga bildfrekvenser. Ryckig bild försämrar spelupplevelsen och kan även kan ge upphov till fenomenet tearing, där partiellt uppritade bildrutor orsakar grafikfel. Det sistnämnda kan visserligen åtgärdas med v-sync, men detta introducerar istället fördröjningar och är inte minst särskilt plågsamt i snabba FPS-spel.

Lösningen är att låta grafikkortet styra uppdateringsfrekvensen. Det är poängen med Nvidia G-Sync, som kräver ett grafikkort i Geforce-serien i kombination med en G-Sync-utrustad skärm. Dessa skärmar är dock i dagsläget mycket sällsynta och kostar betydligt mer än standardmodellerna.

Nu kan däremot variabel uppdateringsfrekvens bli betydligt mer vanligt förekommande när standardiseringsorganet VESA gör tekniken till en del av gränssnittet Displayport 1.2a. Finessen kallas för Adaptive-Sync och är en nödvändighet för AMD Freesync, som likt Nvidia G-Sync gör det möjligt för grafikkortet att styra skärmens uppdateringsfrekvens.

Adaptive-Sync baseras på finesser från Embedded Displayport (eDP), som används för att förlänga batteritiden i bärbara datorer. För att detta ska fungera krävs stöd i både hårdvara och mjukvara, där just AMD:s implementation kallas för Freesync. Enligt AMD är de flesta grafikkretsar i generation GCN kompatibla, däribland Radeon R7 260, R7 260X, R9 290 och R9 290X. Dessutom nämns processorerna Kabini, Temash, Beema, Mullins och Kaveri.

Det kan samtidigt påpekas att Adaptive-Sync är en valfri komponent i Displayport 1.2a och att det är upp till respektive tillverkare att besluta om tekniken ska användas i Displayport-utrustade produkter. För tydliggöra detta kommer kompatibla bildenheter märkas med en ännu obestämd logotyp.

Den som suktar efter en ny skärm med Adaptive-Sync får dock hålla ut ett tag till. Enligt AMD kommer det dröja sex till tolv månader innan de första modellerna hittar ut på marknaden, vilket innebär att Nvidias försprång uppgår till minst ett halvår. De första skärmarna med fullt integrerad G-Sync väntas anlända i juni månad.