Medan teknikindustrin rustar upp för tv-apparater med 4K UHD-upplösning har Japan redan siktet inställt på på upplösningar i 8K-klassen. Det räcker dock inte att enbart leverera högupplösta tv-apparater, utan filmer och annan media som kan dra nytta av den höga upplösning är minst lika viktig för framgång.

Japans radio och tv-bolag för public service, NHK, gick under förra året ut med planer att sända tv i 8K UHD-upplösning. Ett hindren på vägen är att en upplösning i 8K-klassen med 7 680 x 4 320 pixlar innebär 4 gånger fler pixlar än 4K UHD eller hela 16 gånger fler pixlar än FHD (1080p), vilket ställer högre krav på utrustningen.

Nu meddelar NHK att de genomfört en långdistanssändning av en komprimerad signal i 8K-upplösning över en ensam UHF-kanal, över ett avstånd på 27 kilometer mellan relästation och mottagare. Det jämförs mot resultatet som uppnåddes i maj 2012, där bolaget endast lyckades sända en signal med godkänt resultat med ett maximalt avstånd på 4,2 kilometer.

Medan NHK redan idag kan demonstrera lovande resultat dröjer det sannolikt flera år innan tv-sändningar i 8K UHD-upplösning blir verklighet i Japan och inte minst i övriga världen.

Källa: Mynavi.