Skärmar med 4K-upplösning blir en allt vanligare syn och väntas trilla ned i pris under nästa år. Displayport 1.2 är idag ett av de bättre lämpade gränssnitten för den höga upplösningen, då det klarar av att driva runt 3 840 x 2 160 pixlar i 60 Hz. Medan nya HDMI 2.0 har samma kapacitet arbetar standardiseringsorganet VESA på nästa version av Displayport, som höjer specifikationen till nya höjder.

Tekniksidan Brightsideofnews rapporterar om de preliminära specifikationerna för Displayport 1.3, som kommer stödja 4K 3D, två 4K-skärmar via en ensam kabel och den framtida upplösningen 8K. Det kommande teknikklivet kommer höja upplösningen till 7 680 x 4 320 alternativt 8 192 x 4 320, vilket fyrdubblar antalet pixlar gentemot 4K.

Displayport 1.3 får en bit-rate på 8,1 Gbps per kanal, vilket kan jämföras mot 5,4 Gbps för Displayport 1.2. Att det inte blir en dubblering beror inte på en begränsning i tekniken, utan i kopparn som används i kabeln. Resultatet blir en teoretisk bandbredd på 32,4 Gbps, men med overhead borträknat bör bandbredden lägga sig på cirka 29 Gbps.

Ökningen i bandbredd är procentuellt lägre än de antal pixlar som måste skyfflas runt i upplösningen 8K gentemot 4K, någonting som gör att bildströmmen måste komprimeras. Videosignalen väntas också begränsas till strax under 12 bitar per kanal. Det är även oklart om dagens Displayport-kablar kommer fungera med den framtida standarden eller om det kommer krävas nya.

Andra finesser är högre strömmatning för att kunna driva runt fler enheter utan separat kabel eller nätadapter. Det kommer även bli möjligt för gränssnittet att hantera inmatning från pekskärmar, någonting som bör underlätta för tillverkare och reducera materialkostnaden för mobila enheter. Även Micro Displayport kommer ingå i den kommande standarden.

VESA räknar med att färdigställa standarden under det andra kvartalet 2014, varpå anslutningen kan börja byggas in i färdiga produkter. Det dröjer därför sannolikt till 2015 innan de första enheterna med Displayport 1.3 hittar ut i handeln.