I slutet av oktober avtäcktes Nokia Lumia 2520, en surfplatta i 10,1-tumsklassen med operativsystemet Windows RT 8.1 och en skärm som uppges vara den ljusstarkaste på marknaden. Trots att telefonavdelningen inom kort kommer gå under Microsofts paraply ryktas företaget har flera nya produkter på gång.

Nokia Illusionist

Nu rapporterar @evleaks att Nokia arbetar ännu en modell med Windows RT. Förutom att surfplattan får en skärm i 8-tumsklassen med kodnamnet "Illusionist" framgår inga övriga detaljer. Det är däremot sannolikt att innandömet utgörs av en Qualcomm-processor, möjligen med stöd för 4G/LTE.

Nokia Lumia 525

Nokia Lumia 520 är enligt Microsoft den bäst säljande Windows-produkten inom kategorin hårdvara och väntas inom kort att ersättas av Lumia 525, som enligt tidigare uppgifter får ett fokus på musik. För den ändamålet ska telefonen levereras med ett headset som ansluts trådlöst via Bluetooth.

Nu publiceras påstådda specifikationer för telefonen på kinesiska Baidu. Uppgifterna antyder om att Lumia 525 behåller samma design som Lumia 520 då dimensioner och vikt förblir exakt desamma. Till det hör samma 4-tumsskärm som tidigare med 800 x 480 pixlar (233 ppi) och IPS-panel.

Internt är telefonen också sig lik med en Qualcomm Snapdragon S4 huserande två kärnor Krait på 1,0 GHz och grafikdelen Adreno 305, vilket ackompanjeras av stöd för 3G HSPA+. Mängden systemminne dubbleras till 1 GB och lagringen stannar kvar på 8 GB, men går att utöka med ett minneskort av typen Micro SD. Avslutningsvis får telefonen en kamera på 5 megapixel med stöd för filmande i 720p30.

Pris och tillgänglighet

Medan Nokia Lumia 525 väntas få ett liknande pris som Lumia 520, går det däremot endast spekulera i var Nokia Illusionist lägger sig i pris. Det är inte heller känt när lanseringen av de båda kommer äga rum.