Världens näst största tillverkare av datorminnen SK Hynix kämpar med efterdyningarna till en omfattande brand vid Fab 1 och 2 i Wuxi, Kina. Det koreanska företaget står för cirka 25 procent av all tillverkning av DRAM-minnen, något som riskerar att påverka priserna för en mängd olika typer av datorprodukter.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg startade branden i samband med installationen av ny utrustning klockan 15:50 lokal tid och släcktes först två och en halv timme senare. Kinesiska sociala medier fylls nu av bilder från branden, där det talas om ett explosionsartat händelseförlopp med omfattande rökutveckling. Det rapporteras dock inte om några skadade eller döda.

SK Hynix anläggning i Wuxi är ingen halvledarfabrik utan används för inkapsling och kvalitetssäkring, det vill säga de sista stegen i tillverkningsprocessen. Till följd av detta kan stora delar av produktionen drabbas, vilket riskerar att påverka tillgången på DRAM-minnen och få priserna att skjuta i höjden.

Bland produkterna som nu kan bli dyrare märks persondatorer, mobiltelefoner, surfplattor, spelkonsoler och lösa minnesmoduler. SK Hynix levererar även en stor del av alla GDDR5-minnen som används i grafikkort från AMD och Nvidia.