Mindre formfaktorer är på frammarsch i allt ifrån kompakta kontorsmaskiner till påkostade gamingburkar. Asus är med på noterna och förbereder en ovanligt kompakt Geforce GTX 670 som endast mäter 17 centimeter på längden, vilket passande nog är samma mått som Mini ITX.

Minstingen heter Asus Geforce GTX 670 DirectCU Mini, vilket även beskriver den medföljande kylaren. Lösningen är ångkammarbaserad och tar upp en extra kortplats, men vad som framförs som den stora nyheten är den inkluderade fläkten enligt konceptet Cooltech Fan.

I en video på Youtube demonstreras nu den nya fläktlösningen, som är en slags hybriddesign med inspiration från både radialfläktar och axialfläktar. Enligt Asus ska modellen ge ett mer fokuserat luftflöde till en lägre ljudnivå än tidigare , något som visualiseras genom att blåsa bort ris (!).

I övrigt märks Nvidias grafikprocessor GK104 med 1 344 CUDA-kärnor, 256-bitars minnesbuss och 2 GB minne. Asus skrämmer upp klockfrekvensen till 1 006 MHz (Boost), blygsamma 26 MHz över standardutförande, och lämnar minnet vid referensdesignens 6 008 MHz GDDR5.

Asus Geforce GTX 670 DirectCU Mini ska finnas ute på marknaden i slutet av april. Några prisuppgifter är ännu inte kända.