Mannen bakom operativsystemet Linux har inga höga tankar om Nvidia, som vägrar att förse utvecklare med källkod och dokumentation till företagets produkter. Det hela irriterar den vanligtvis lågmälda Linus Torvalds till den grad att han viftade med långfingret och utbrast "Fuck you, Nvidia!", när frågan lyftes vid ett besök på Aalto-universitetet i Finland.

Enligt Torvalds är Nvidia "det enskilt värsta hårdvaruföretaget" han någonsin haft att göra med. Det finns visserligen fler aktörer som inte samarbetar, men Nvidias ställningstagande är "särskilt bekymmersamt" eftersom företaget satsar på att tillverka kretsar för Google Android, som bygger på just Linux-kärnan.

Nvidia förser Linux-användare med färdigkompilerade drivrutiner, så kallade binary blobs. Detta förhindrar insyn och gör det svårt att portera mjukvaran till andra plattformar än de Nvidia väljer att stödja. Renläriga öppenkällkodsanhängare anser dessutom att distributionen av stängda binärer strider mot principerna bakom öppna operativsystem som Linux och utgör ett hot för hela det "fria" ekosystemet.