Portabla enheter som smarta mobiltelefoner och surfplattor hör till det senaste årets riktiga storsäljare, men trots detta har processorjätten Intel inget större fotfäste i dessa glödheta produktkategorier. Det ska det dock bli ändring på om företagets vd Paul Otellini får som han vill.

På Mobile World Congress i Barcelona passar Intel på att avslöja några av framtidsplanerna. Den nuvarande plattformen Medfield eller Atom Z2000 (32 nm) ersätts av en krympt variant i 22 nanometer redan nästa år, givetvis med de omtalade trigate-transistorerna. Det gör det möjligt att klämma in fler transistorer på samma krets för snabbare och strömsnålare processorer.

För 2014 hoppas Intel på att ha nått ännu längre. Företagets processorer för mobiltelefoner tar klivet ända ned till 14 nanometer och hemligheten sägs vara just trigate, vilket även gör det möjligt att stapla transistorer på höjden.

Intel planerar att lansera nya x86-baserade mobiltelefoner i första hand tillsammans med Lenovo och ZTE. Processorjätten hoppas även att jättar som LG, Samsung och Apple ska välja företagets nya plattformar.

Källa: The Verge.