Raytracing i realtid är något av datorspelens heliga graal. Till skillnad från traditionell rasterbaserad grafik ger raytracing fullständigt realistisk ljussättning. Problemet är att renderingsmetoden är synnerligen beräkningsintensiv, vilket gör det svårt att producera spelbara bildfrekvenser.

Intel fortsätter att utveckla tekniken och demonstrerar en raytracad version av spelet Wolfenstein som körs i realtid. För beräkningarna står fyra maskiner utrustade med HPC-processorn Knights Ferry, som bygger på teknik från Larrabee, medan bilden strömmas till en nätverksansluten bärbar dator.

Raytracingversionen bjuder på avancerade ljuseffekter som fysikaliskt korrekta reflektioner, semitransparenta ytor och inte minst glas. Dessutom lyckas Intel med konststycket att simulera rök och eld i en raytracad miljö.

Än så länge handlar det bara om ett tidigt experiment, men raytracing i realtid rycker allt närmare verkligheten och om en inte allt för avlägsen framtid kan tekniken mycket vara ett realistiskt alternativ till dagens rasterbaserade grafik även i krävande datorspel.