Trots att snabba SSD-enheter får mest uppmärksamhet fortsätter ny hårddiskteknik att utvecklas i det tysta. Solid State-enheter kan visserligen erbjuda överlägsen prestanda, men har ingenting att säga till om när det gäller kapacitet och lagring per krona.

Med detta i åtanke bildar lagringsjättarna Seagate, Western Digital och Hitachi en forskningsgrupp med syfte att utveckla framtidens teknik för magnetiska hårddiskar. Gruppen går under namnet Storage Technology Alliance och förhoppningen är att samtliga hårddisktillverkare och underleverantörer ska ansluta sig och arbeta tillsammans.

Anledningen till samarbetet är att ny hårddiskteknik kostar mångmiljardbelopp att utveckla, kostnader som helt enkelt är för svåra för enskilda bolag att hantera.

I fokus står två tekniker utvecklade av Hitachi respektive Seagate. Hitachis projekt är att ta fram mönstrade skivor (Patterned media) som gör det möjligt att identifiera magnetiska celler med hög precision. Seagates handlar om att nå hög datadensitet med hjälp av värme, så kallat Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR).

Exakt vad gruppen ska satsa på först är ännu inte bestämt. Det långsiktiga målet är att kombinera de båda teknikerna för att nå skyhög datadensitet, upp mot 50 terabit per kvadrattum.

Det finns dock risker med att företag som i praktiken dominerar hårddiskmarknaden går samman i ett gemensamt projekt. Att fullständigt kontrollera hela kedjan från forskning till nödvändiga patent och produktionsanläggningar kan tangera gränsen för kartellbildning, något som kan få otrevliga konsekvenser för alla parter.

Källa: EETimes.