När det talas om superdatorer handlar mycket om installationer i Nordamerika och i Asien, men det finns imponerande maskiner även i Sverige. Superdatorcentrumet PDC på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm installerar en ny dator från anrika Cray med AMD Opteron under skalet.

Inledningsvis består systemet av 11 040 kärnor, men till hösten uppgraderas superdatorn till 36 384 kärnor. Det innebär 93 teraflops just nu, och när datorn är fullt utbyggd i höst, drygt 305 teraflops. Erwin Laure, chef för PDC på KTH, kommenterar:

Cray-datorn är den mest kraftfulla civila anläggningen i Sverige för tillfället [...] [Superdatorn] är ett oersättligt verktyg för resultat inom forskningsområden som medicin, flödesmekanik, biologi och livsvetenskap, men också klimatmodellering och astrofysik

Datorn är en Cray XT6m med 464 noder om två fysiska processorer och 32 GB DDR3-minne, totalt 11 040 kärnor samt 14,37 TB RAM. Till hösten uppgraderas systemet till Cray XE6 med 1 516 noder och 47,3 TB RAM-minne, vilket ger 3 032 stycken tolvkärniga AMD Opteron "Magny Cours" 2,1 GHz och 36 384 kärnor.

Superdatorn kommer att användas av att hundratals forskare och är en del i ett europeiskt nätverk av superdatorer. Den stärker samtidigt KTH och PDC:s position i stora internationella projekt, bland annat som partner i Advanced Computing in Europe, PRACE, samt European Grid Initiative, EGI. Systemet kommer också att spela en stor roll i stora nationella forskningsprojekt som en del av Swedish E-science Research Centre, SERC.

Den officiella invigningen sker den 31 augusti, då PDC firar 20-årsjubileum.