På processormarknaden för x86-system handlar det framför allt om Intel och AMD som båda har ett starkt produktsortiment. För energisnåla och integrerade system finns dock fler alternativ, bland annat Nano-serien av processorer från VIA.

Ända sedan lanseringen av de första modellerna under 2008 har VIA pratat om en tvåkärnig variant, något som nu verkar vara ett steg närmare verklighet. Under Computex 2010 rullar ett fullfjädrat system med en tvåkärnig Nano i VIA:s monter där bland annat högupplöst film visas.

Processorn är tillverkad i 65 nanometer och jobbar i 1,6 GHz. I demonstrationssystemet visas den tillsammans med moderkortskretsen VN1000 och 4 GB DDR3-minne. Systemet har även grafikkretsen Chrome 520 med videomotorn Chromotion HD 2.0 för hårdvaruaccelererad uppspelning av högupplöst film. Anslutningar finns för DVI, HDMI och Displayport.

Enligt VIA är främsta målgruppen för den tvåkärniga Nano-varianten energisnåla skrivbordsdatorer. Modeller med processorn förväntas nå butik under senare delen av 2010.

Källa: Engadget.