Grafikkortstillverkare som AMD och Nvidia lanserar kraftfullare modeller på löpande band. Världens största tillverkare av grafikdelar är dock Intel som har nära 50 procent av marknaden tack vare mängder av integrerade lösningar till främst bärbara datorer.

I en intervju förklarar Dadi Perlmutter på Intel att han inte tror att den stora massan har behov av snabbare grafikkort. Han menar istället att prestandan främst är användbar i spel, en sysselsättning som endast ett fåtal kunder är intresserade av.

When people think about graphics, they think about 3D war games and more realism. I'm not going to dismiss this, but (this market) attracts a relatively small amount of people. I think what a significant portion of consumers really want is media.

Perlmutter tror inte att det är spel som är det främsta användningsområdet för grafikkretsar, utan uppspelning av filmer både lokalt på datorn och via internet. Konkurrenterna AMD och Nvidia har sedan länge haft stöd för hårdvaruaccelererad video, bland annat Blu-ray, något som Intel för tillfället saknar.

Intels talesman anser dock att företaget kommit ikapp på detta område och att processorjätten numera har integrerade grafikdelar fullt jämförbara med konkurrenterna.

To be fair, in the past few years, other than this year, AMD with ATI had a better integrated graphics solution than Intel.

Processortillverkaren Intel satsar numera på att bygga in grafik direkt i processorkapseln, något som bland annat syns till i familjerna Clarkdale och Arrendale (Core i3/i5). Satsningen på separata grafikkort lades på is i slutet av förra året då det stod klart att Larrabee inte kommer släppas på konsumentmarknaden.

Källa: Xbitlabs.