Inlägg

Inlägg som str8forthakill har skrivit i forumet
Av str8forthakill
Skrivet av Mithos:

https://www.youtube.com/watch?v=s43Auv8ub7w

Från videon åvan...

Intel Specs - Mobo BIOS Optimize Current CPU Core/Cache Current Limit: 360A - 511.75A Current Long Duration Package Power Limit: 154W / 253W Current Package power Time Window: 56Sec / 96Sec Current Short Duration Package Power Limit: 253W / 4095W

Jag är inte förvånad att CPUer (både på Intel och AMD sidan) kan köras för varma och ha stabilitetsproblem när CPUerna matas med mer än vad de officiella specsen är...

Btw det är inte bara inställningarna för 'optimized' profilerna. Fram tills denna BIOS uppdatering var Multi Core Enhancement - Disabled (enforce all intel limits) exakt samma som dessa värden. Långt över intels specs.

Av str8forthakill

En processor som drar 200W under last kan ha 65W TDP. TDP är enbart en hänvisning till OEM tillverkare om vilken effekt deras kylare bör klara av för att kunna hantera en medelpersons värmeutveckling när de startar Word och skriver ett par rader.

Kika på reviews om specifika processorer så ser du den faktiska energiförbrukningen och värmeutvecklingen.

Av str8forthakill

Ja moderkortstillverkare har pushat processorerna lite väl hårt, slog på "enforce intel limits" i mitt Asus Z790 moderkort och gränsen på strömförbrukning sattes till 500A... Som att moderkortet ens skulle kunna leverera det.

Att öka LLC ett par steg gör överklocken stabil men faktum är, jag har spelat UE4 spelet förut som kraschade förra veckan! Exakt samma inställningar nu som då, allt stock utom XMPII påslaget. Har processorn skadats över tid av Asus default inställningar?

Av str8forthakill

Kingdom Come Deliverance II utannonserat

Mitt favoritspel än idag är gamla Kingdom Come Deliverance, med nöje såg man twitterbakgrunden ändras på deras twitterkonto

https://pbs.twimg.com/profile_banners/320860323/1713463219/1500x...

https://twitter.com/WarhorseStudios/status/177987191476634463...

Det måste väl ändå vara nästa Kingdom Come spel?

*Edit*
Ja det är Kingdom Come Deliverance 2 och Henry har blivit en man, på äventyr med Capon

Av str8forthakill

Ja har man ett ljust rum har man väl gjort fel från början? Finns det sweclockers medlemmar som inte lever i det underbara mörkret?

Av str8forthakill
Skrivet av RPGWiZaRD:

ASRock har dedär inställningarna tvärtom andra tillverkare sist jag kollade, nivå 1 - 5 där nivå 5 = 1 på ett ASUS, jag kör LLC 4.

På Asus är 1 för grovt underklockade system, 3 normal, 4 lätt överklockning, 5 och högre när man pushar mot gränserna. Dvs om ASrock är tvärtom bör LLC4 vara för sytem utan OC, LLC3 för system med lätt OC och LLC2 och högre när man pushar mot gränserna.

Av str8forthakill
Skrivet av RPGWiZaRD:

Jo jag kör också inte standard LLC utan med den näst minsta vdroop men funkade inte ändå med mitt ASRock modekort, kanske behövs ställas in några andra av de mera avancerade strömfunktionerna (finns ju en massa olika) men aldrig orkat lägga min tid till det.

Minsta? Så från inställning 1 till 8 körde du 7?
VRMen på ASRock moderkortet kanske helt enkelt inte pallar med

Av str8forthakill

@RPGWiZaRD
Felet är inte för låg spänning, felet är sådan plötslig extrem last att volten sjunker under stabil nivå om än bara tillfälligt. Så pass att även auto inställningarna med multicore enhancement på är ostabila. vDroop!

För mig räckte det att peta upp LLC från Auto(3) till 5 för att få det stabilt med överklocken.

Den här gamla anandtech artikeln förklarar vDroop lite mer https://www.anandtech.com/show/2404/5

Av str8forthakill

Det finns vissa brister i serien men i överlag så ja absolut! Detta vill man se flera säsonger av.

Av str8forthakill

Hittade ett spel som gav out of memory krashen för mig med en i7 13700K och 4070, första uppstart av the outer worlds spacers choise edition. Ett UE4 spel. Felsökningen och lösningen var lika enkel, systemet gick från idle till 100% max turbo frekvens/last på alla kärnor inklusive e-cores på millisekunder. Volten hängde inte med!

Petade upp CPU Load Line Calibration ett par steg och det blev stabilt igen.

Det påminner om AMD krascherna med Ryzen 3000 serien så att stänga av C-states jämnar övergången från idle till full last på dåliga exemplar eller höga överklockningar med.

Av str8forthakill

Annonsen är avslutad

Av str8forthakill

Har bestämt av ett möte med en medlem via PM om en HP ZBook 15 G3 , avslutar annonsen när affären är gjord.

Av str8forthakill

@PointMan det är precis vad jag letar efter med en brist, 13" är jäkligt liten skärm. Dyker det inte upp något annat passande med lite större skärm slår jag till! Har bara fram till Fredag på mig att skaffa en och förbereda den för resan så

Av str8forthakill

Döden av konsolerna var när de splittrade dem prestandamässigt imo. Även om de var helt ointressanta innan ändå. PS5 pro, PS5 lite, PS5 peasant edition, PS5 thin, PS5 ultra edition. Hur långt kan de ta det?

Av str8forthakill

Äldre fungerande laptop sökes

Ska utomlands med jobbet och insåg precis hur långtråkiga kvällarna skulle bli med endast en smartphone och hotell-TV tillgängligt.

Söker en laptop för surf/filmtittande och studerande, batterihälsa är inte relevant (kan vara dött) men laddare ser jag helst ingå då det kan vara jobbigt att få tag på en del, speciellt i tid.

Hårddisk/SSD behöver ej ingå, Har extra liggandes om det är standard 2.5".

Har du något som kan passa?

Kan hämta i Katrineholm och närliggande städer/byar, annars frakt.

Läs hela annonsen här

Av str8forthakill

@Swedishchef_90 yep, det är lätt att glömma bort att AMD sjönk till 10% marknadsandelar under katastrof-lanseringarna RX480/RX580 och RX5700. Mining boosten gav tillbaka en del men det var inte förrns 2021 när AMD lanserade 6000 serien som de började sälja kort igen. Och 2023 kom RX7000 serien som papperslanserades 2022 och AMD faktiskt erbjöd hårdvaran som marknaden kräver.

Det enda som sätter stoppkloss är just hur extremt dåliga AMD har vart på kommunikation runt sina brister, marknaden har väldigt lågt förtroende för AMDs förmåga att leverera en bra upplevelse till köpare. AMD lade alla resurser på Ryzen och det märks, för Ryzen är en riktigt kompetent och mogen plattform med senaste släppet där de äntligen fixade de kritiska felen med minneskontrollerna som degraderades över tid.

Om de nu bara kunde ge AMD Grafikkort samma behandling. Kanske vi skulle se en stark konkurrent till Nvidia äntligen, om man bortser från rena prestandasiffror. För de visar inte hur det är att leva med produkterna.

Av str8forthakill
Skrivet av Spurs89:

Kan du länka villa inställningar man måste stänga av?

För Asus heter det MultiCore Enhancement och är på som standard. Söker du specifik hjälp med ditt system rekommenderar jag att du skapar en tråd i forumet då det är väldigt offtopic.

Av str8forthakill
Skrivet av Spurs89:

Eller....:)

https://www.guru3d.com/story/nvidia-advises-intel-raptor-lake...

NVIDIA has identified stability issues with Intel's 13th and 14th generation Raptor Lake Core processors, specifically within the high-performance, overclockable K-series models. These problems, which include system instability, video memory errors, game crashes, and failures to launch certain applications, have prompted NVIDIA to recommend that users experiencing such issues contact Intel directly for assistance. Intel has already established a dedicated support website to address these CPU stability concerns, which have been notably prevalent during demanding tasks such as gaming with Unreal Engine 5 or during intense shader compilation.

Notera
Intel has already established a dedicated support website to address these CPU stability concerns, which have been notably prevalent during demanding tasks such as gaming with Unreal Engine 5 or during intense shader compilation. Although Intel has been aware of these issues since late February and is collaborating with partners to investigate

När satte AMD någonsin in resurser om det inte var kritiska fel i högprofil AAA spel som precis släppts? Och oftast får man leva med kritiska buggar för evigt.

Stänger man av inställningarna i moderkorten som pushar alla kärnor till max över intels specifikationer så kraschar det inte. Och de jobbar hårt på att åtgärda det nu innan UE5 spel blir aktuella.

Av str8forthakill
Skrivet av Disney:

klickade på youtube.com => inget händer, väntar 10 sekunder... klickar över på chrome => laddar på en gång.
försöker se filmer på youtube => laggar / klipper, går knappt att spola med firefox
ser nu allt i chrome = helt felfritt...
har en gammal laptop, för på min stationära "superdator" fungerar firefox utan problem.(lite laggigt?)

Kör ublock origin på både telefon och dator . Använder Firefox med Ublock origin på stationär och Firefox med Ublock Origin och Adguard för mobil. Alla sidor laddar snabbt, även youtube och all deras anti-adblock försök är besegrade.

Av str8forthakill
Skrivet av Pågenbröd:

EVE använder PiP på flera ställen, det är en del av deras UI system. Det är en känd bugg sedan länge och har man inte tillräckligt med VRAM ledigt när AMDs drivrutin buggar ur får man antingen fryslagg och det släpper, eller fryslagg och bluescreen. Vilket händer när man kör fyra-fem klienter samtidigt väldigt enkelt. Räcker med att råka öppna fel meny och bluescreen. Helt 100% orsakat av AMDs drivrutiner.

AMD har helt enkelt inte resurserna att konkurrera med varken Nvidia eller Intel när det kommer till drivrutiner och fixa problem.

Vilket även återspeglas i försäljningarna. Med ett AMD kort vet man att det kommer bli problem, någonstans med någon mjukvara och något spel. Det sitter i folk globalt, AMDs historik och hur dåliga deras drivrutiner är än idag. Själv tycker jag det är synd för hårdvaran känns gedigen av min erfarenhet. Men drivrutinerna har alltid vart och är fortfarande under all kritik. Vilket tar bort AMD som ett alternativ, oavsett pris/prestanda.